Mehr erfahren

Indrukwekkende verhalen van moedige vrouwen tijdens WOII

Indrukwekkende verhalen van moedige vrouwen tijdens WOII

 

Een aantal van de moedigste strijders tijdens de Tweede Wereldoorlog vertellen hieronder hun verhaal. Lees en leer meer over hun unieke verhalen:

 

Augusta Chiwy

Augusta Chiwy was een Belgische verpleegster die tijdens de oorlog het leven redde van duizenden mensen. In 2011 kreeg zij de Civilian Award voor Humanitaire Dienst van het Amerikaanse leger en daarnaast ontving ze de onderscheiding Ridder in de Orde van de Kroon van de Belgische Koning. Er bestaat een documentaire over haar die een Emmy Award won.

Lees hier meer over het verhaal van Augusta Chiwy.

 

Chantal Rivière-Nobécourt

Chantal Nobécourt was een 19-jarige verpleegster die zich vrijwillig aanmelde bij het Rode Kruis in Caen. Ze bracht medische hulp voor de slachtoffers van de enorme bombardementen tijdens de gevechten van de Slag om Caen. Ze begon met haar medische hulp bij de Malherbe High School, dat dienstdeed als opvang voor vluchtelingen, tevens assisteerde ze tijdens de evacuatie van alle vluchtelingen naar Bayeux.

Lees hier meer over Chantal Rivière-Nobécourt.

 

 

Danuta Siedzikówna

Danuta Siedzikówna gaf zichzelf op voor het Poolse thuisleger in 1943, in een poging een einde te maken aan de Duitse bezetting en Polen te bevrijden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze actief in het verzet waar ze na een lange tijd werd opgepakt door de geheime politie. Als zeventienjarige werd ze voorgeleid en veroordeeld waarna ze werd geëxecuteerd voor haar daden om Polen te bevrijden.

Lees hier meer over Danuta Siedzikówna.

 

Gisela Stange

Gisela Stange maakte de Slag om Berlijn mee als 16-jarige. Ze was net begonnen met werken als Gesundheitsdienstmädel (gezondheidsassistent) voor de medische dienst van de Volkssturm. Haar taak was erg belangrijk gezien het feit ze veel soldaten moest verplegen en hierbij haar eigen leven riskeerde. Tevens assisteerde ze het verzet tijdens vele operaties.

Lees hier meer over Gisela Stange.

Meer informatie over de Slag om Berlijn is hier te vinden.

 

 

Stella Czajkowska

Stella Czajkowska’s verhaal is een herinnering aan de verschrikkelijke tijd die de Joden moesten ondergaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stella overleefde twee concentratiekampen, een getto, hongersnood, ziektes en alle ontberingen waar het Nazi regime verantwoordelijk voor was. Haar verhaal staat symbool voor de ervaringen van vele slachtoffers en herdenken zowel de horror als het overleven.

Lees hier meer over Stella Czajkowska.

 

Indrukwekkende verhalen van moedige vrouwen tijdens WOII